Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

 

                     Jak žít s Jack Russell Terrierem?

 

 

  Odpověď je krátká: Naprosto normálně!

 

 JRT je moderní pes, který má v sobě vlastnosti potřebné k životu v dnešní době.

Je velmi temperamentní, inteligentní, společenský, stále připraven si celý život hrát a být aktivní, nekonfliktní, ale zároveň sebevědomí, tvrdý vůči sobě, nenáročný na péči a údržbu. Doma je to pohodář, milující pohodlí, teplo a blízkou společnost lidí.

 

 Co JRT potřebuje?

Obrazek

Jako hlavní potřebuje každý den dostatek pohybu nutného k vybití nastřádané energie ležením v posteli než se vrátíte domů. Pejsek se musí vracet z procházky unavený, vyřáděný, prostě " musí být utahaný jako čokl".

Výchovu, výcvik, pevnou ruku a důslednost jž od štěněcího věku. Hned po příchodu štěňátka domů jej učíme čistotnosti, nošení obojku, chození na vodítku. Dáme mu dostatek hraček a učíme jej, že si má hrát a kousat pouze své hračky. Postupně jej učíme základní povely poslušnost. Nejlépe je si přečíst nějaké knihy o výchově a výcviku psů a teoreticky připraveni  vyrazit na nejbližší kynologické cvičiště.

 

Psí sporty vhodné pro JRT:

 

Všechny psí sporty a větší fyzickou námahu smí mít JRT nejdříve od 8-12 měsíce věku, v této době má již psík ukončen tělesný vývoj a nehrozí poškození kloubů či srdce nadměrnou zátěží.

 Obrazek

Agility: psí parkur, jedna z nejoblíbenějších russelích aktivit. Postupně zde získá slušnou fyzičku i majitel.

Coursing:  psi min. ve dvojici pronásledují "atrapu zajíce".

Flybol: míčový sport pro dvojice psů. Chytají míčky na čas. Uštvete zde pouze psa , ne sebe.

Obedience: v Čechách nový sport. Je to vlastně soutěž v poslušnosti.

Canikross, Triatlon, Dog- Trecking: vytrvalostní sporty na čas v přírodě.

 

 Lovecký výcvik:Obrazek

Bezkontaktní norování a povrchové zkoušky- lesní, barvářské, honičské.. zkoušky.

 

Jiné aktivity:

Dlouhé procházky:  každý den.Obrazek

Běh u kola

Aportování: vhodné pro rychlé vybití,za aport by JRT položil život.

Honičky s jiným psem: je vhodné pro vyřádění se psa ,ale hlavně je důležité pro vytvoření si správných vzorců chování mezi psy.

 

 Péče o JRT:

Druh srsti:  

Hladká: zde zdání klame. Je s ní méně práce, ale celoročně líná. Hladkosrstý JRT je  méně chráněn proti povětrnostním vlivům a je více náchylný ke zranění, odření.

Broken a Hrubá: líná mnohem méně než hladká, měla by se  1-2x ročně otrimovat. Po otrimování nelíná vůbec. Je odolnějsí proti povětrnosti a zranění. Hrubá srst se necuchá, stačí 1x týdně pročesat. Nedrží se na ní špína / oprroti srsti jiných bílých plemen./

Kvalitní srst JRT má samočistící schopnost, proto není nutné časté koupání.

 

Zdraví JRT:

JRT s PP je zdravé  plemeno nezatížené na žádná onemocnění.  U JRT s kterými budete provozovat psí sporty je vhodné absolvovat u veterináře / specialisty ortopeda s atestací / vyšetření Pately / kolenní češky/ od 12 měs. věku. U celobílých JRT vyšetřit  sluch.

Toto vyšetření má pouze orientační charakter, protože výskyt těchto vad je u JRT s PP  naprosto minimální.  Podle statistik ve Skandinávii se pohybuje výskyt těchto onemocnění v desetině procenta v celé populaci JRT s PP.